Σύγκριση αλουμινίου και χάλυβα ως πρώτη ύλη για τις βάσεις στήριξης φωτοβολταϊκών.

//Σύγκριση αλουμινίου και χάλυβα ως πρώτη ύλη για τις βάσεις στήριξης φωτοβολταϊκών.

Ως δομικό υλικό το αλουμίνιο έχει φυσικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τον χάλυβα. Ας δούμε μερικά από τα βασικά πλεονεκτήματα των συστημάτων στήριξης φωτοβολταϊκών από αλουμίνιο:

  1. Με βάσεις στήριξης αλουμινίου, ο επενδυτής μπορεί να ανακτήσει σχεδόν το 40-45% του συνολικού κόστους της βάσης στο τέλος του κύκλου ζωής του έργου. Η ανάκτηση στην περίπτωση του χάλυβα είναι 18 φορές μικρότερη. Το πλεονέκτημα αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για έργα μεγάλης κλίμακας.
  2. Οι βάσεις στήριξης από αλουμίνιο αποτελούν την βέλτιστη λύση αναφορικά με τις εγγυήσεις που μπορεί να αναζητήσουν οι επενδυτές. Οι κατασκευαστές βάσεων αλουμινίου συνήθως προσφέρουν 20 ή 25 χρόνια εγγύησης για τα προϊόντα τους, ενώ οι κατασκευαστές βάσεων χάλυβα δίνουν εγγύηση για 10 ή το πολύ 15 χρόνια. Αυτό συμβαίνει κυρίως επειδή το αλουμίνιο έχει καλύτερη συμπεριφορά και αντοχή στη διάβρωση. Φαινόμενο που είναι ιδιαίτερα έντονο σε περιβάλλον κοντά σε έρημο και σε παράκτιες περιοχές.
  3. Η επιλογή βάσεων στήριξης αλουμινίου προσφέρει επίσης ευελιξία στην εγκατάσταση και περισσότερα επίπεδα ρύθμισης ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτελέσματα στην απόδοση των Φ/Β πλαισίων. Συνήθως ο χάλυβας ως υλικό δεν προσδίδει ευελιξία κατά την εγκατάσταση, ειδικά κατά τη διάρκεια της στερέωσης των φωτοβολταϊκών πάνελς.
  4. Οι βάσεις αλουμινίου είναι ελαφρύτερες από τις χαλύβδινες, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα μικρότερο κόστος μεταφοράς, ταχύτερη και ευκολότερη εγκατάσταση. Οι κατασκευαστές βάσεων αλουμινίου συνήθως παραδίδουν τα προϊόντα τους σε προ-συναρμολογημένη μορφή, γεγονός που μειώνει ακόμα περισσότερο τον χρόνο εγκατάσταση στο πεδίο. Σύμφωνα με αρκετές μελέτες που έχουν εκπονηθεί η χρήση αλουμίνιου μπορεί να εξοικονομήσει στον επενδυτή μέχρι και 20% του κόστους εγκατάστασης.
Ιδιότητες   Αλουμίνιο    Χάλυβας   Διαφορά Αλουμίνιο vs 

Χάλυβας (%)

Ώφελος από την ανακύκλωση του υλικού ($/MW): 28.906 1.606 94,4%
Χρόνος εγκατάστασης (ώρες εργασίας / MW): 586 703 -20,0%
Διάρκεια εγγύησης (έτη): 20 10 50,0%
2019-02-16T15:41:54+02:00 16 Φεβρουαρίου, 2019|Εταιρικά|